- .
Desi s-au gasit urme care atesta interesul pentru Luna, Soare sau stele al omului de Cro Magnon, cel care-l inlocuise pe scara evolutiei umane pe omul de Neanderthal, se poate afirma fara a gresi cu ceva ca inceputurile astronomiei se pierd in zorii civilizatiei lui "homo sapiens", atunci cand stramosul nostru a reusit sa se desprinda de sol, sa se ridice in doua picioare si sa poata in felul acesta sa scruteze Cerul...
- .
Cu mult inainte de a avea ca suport informational izvoarele scrise, elementele astronomice pot fi intalnite intr-o larga varietate chiar in viata de zi cu zi a omului primitiv. Asadar, trebuie acordata atentie sporita desenelor si semnelor cu care omul acelor timpuri incerca sa intre in legatura cu lumea de deasupra sa, reprezentate pe pietre, stanci, oase, coarne.
- .
Cu cat complexitatea realizarii lor creste, cu atat mai mult sunt demne de luat in seama elemente cum ar fi pictarea pe peretii pesterilor sau orientarea, deseori cu mare precizie a mormintelor, mai ales ale conducatorilor obstii, in raport cu unii astri si fenomene ceresti, care suscitau controverse inca de pe atunci in mintea acelor locuitori ai planetei noastre.
- .
Descoperirile arheologice din America Centrala, Africa de Nord, Europa, jumatatea sudica a Asiei stau marturie interesului omului primitiv pentru bolta cereasca. In primul rand toate informatiile pe care el le aduna ii erau de folos la intocmirea cat mai riguroasa a unui calendar.
- .
Un calendar asa cum ii trebuia lui era in primul rand legat de Luna. Odata cu aparitia civilizatiei agricole, anotimpul a capatat o mai mare importanta decat luna anului. Pe Valea Nilului, de exemplu, un lucru de importanta covarsitoare era revarsarea apelor, fenomen care a putut fi prevazut dupa intocmirea unui calendar solar.
- .
Acest lucru cerea observatii indelungi asupra Soarelui si a stelelor. Mesopotamiemii au incercat si au reusit chiar sa gaseasca o solutie de compromis intre cele doua calendare. Pe masura ce informatiile se acumulau, ele au devenit mai mult decat suficiente pentru a acoperi nevoile practice din agricultura sau navigatia acelor vremuri.
- .
Asa a inceput zeificarea astrilor. Soarelui ii era acordat rolul de conducator, Zeul suprem, iar stelele erau divinitati mai mici. In felul acesta lumea cerurilor s-a detasat de lumea pamanteasca, in sensul ca cei de sus erau priviti ca fiind nemuritori si cei de jos trebuia sa li se supuna.
| | | | | | | |