BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Meteoritii in raspandirea vietii in Univers

  • . Pe Pamint se afla aprox. 385 kg ( 840 lbs) de roci si praf de pe LUNA. Cea mai mare parte (aprox. 382kg) a fost colectata de astronautii Americani in timpul Programului Apollo ( 1969-1972 ). De asemenea mai exista citeva Kg aduse de the Sovietici cu Robotul Lunar ( 1970-1976 ) si un numar foarte mic de meteoriti originari de pe Luna, smulsi de diferite impacte meteoritice. Un ciine a fost omorit de un meteorit in Nakhla, Egypt, in 1911. Nefericitul patruped este singura fiintza de care se stie ca a murit in urma impactului direct cu un meteorit !

Pot fi meteoritii la originea vietii pe Pamint ?

  • . In 1970 Wickramasinghe si Hoyle au gasit urme de aminoacizi in norii galactici si teoria Panspermiei s-a nascut . Ideea este ca micro-organisme, bacterii, pot calatorii intre planete sau dintr-un sistem solar in altul, in interiorul meteoritilor in stare de spori. Odata ajunsa pe suprafata unei planete ce intruneste conditii propice vietzii, flora microbiana ce sta dorminda, in animatie suspendata, poate sa se trezeasca la viata si sa colonizeze noi teritorii. Anul acesta ( 2000 ) bacterii dintr-un cristal de sare, colectate dintr-o mina din New Mexico au fost trezite la viata dupa 250 de milioane de ani ! Wow ! Multi sint de parere ca sporii de bacterie pot traii si peste 500 de milioane de ani !

  • . Centrul galben reprezinta locul din care au fost colectate bacteriile din cristalul de sare. ( Imaginea dupa revista Nature )

  • . In majoritatea lor, meteoritii ce cad pe Pamint provin din centura de asteroizi locata intre Marte si Jupiter. Doar o parte din ei vin din afara sistemului nostru solar sau reprezinta bucati de comete detasate.

Putem fii cu totii descendentii Martienilor ?

  • . Si mai fantastice sint ultimele teorii dupa care viata pe Pamint poate sa-si aibe originea pe Marte ! Este dovedit ca bucati din Marte pot fi smulse de un impact meteoritic, aruncate in spatiu si capturate apoi, dupa un voiaj lung, de gravitatia planetei noastre. Pina la ora actuala sint cunoscuti 15 meteoriti de origine martiana. Marte a cunoscut forme de viata primitive, apa a curs pe Marte. Avem fosile bacteriene de pe Marte.

Urme de bacterie fosilizata in meteorit provenind de pe Marte

  • . Cercetatorii spun ca dimensiunea mimima a unui meteorit, in care sporii de bacterie sa supravietuiasca, fara a fi afectati de radiatia cosmica, este de 3 metri. In general viteza de intrare in atmosmera Pamintului este de 10-70 km pe secunda. Majoritate meteoritilor mici sint arsi de frictiunea cu atmosfera terestra. Bucatile mai mici care supravietuiesc intrarii in atmosfera sint frinate si viteza lor de impact este cam aceasi cu cea a unei pietre lansate de la inaltimea unui cladiri gen zgirie nori. In general admosfera nu incetineste considerabil viteza de coborire a meteoritilor mari, avind citeva sute de tone. Se apreciaza ca meteoritul care a format craterul Barringer in Arizona acum 49.000 de ani a lovit cu o viteza de 11 km pe secunda. Majoritatea meteoritilor care cad pe Pamint au intre 5 si 60 de cm. Cel mai mare meteorit cunoscut, pina in prezent, pe Pamint, se afla in Africa de Sud si este inca in sol, fiind prea mare ca sa fie extras.

Scurta istorie moderna a meteoritilor

  • . In dupamiaza zilei de 26 Aprilie 1803 mii de meteoriti au inceput sa cada in Nordul Frantei deasupra orasului L'Aigles. In acele vremuri mai nimeni nu credea ca " bucati de piatra " pot cadea din cer. Asta era privit in acele timpuri, cam la fel, cum sint OZN- urile privite acum. Cu mult scepticism si neincredere. Dar dupa acest eveniment lumea stiintifica a inceput sa creada in meteoriti, sa-i studieze si sa-i catalogheze. Iar muzeele lumii au inceput sa adune primele colectii.

  • . Pe 8 Februarie 1969, cu numai citeva luni inainte de prima misiune umana spre Luna, deasupra regiunii de nord a statului Chihuahua in Mexic o explozie puternica in atmosfera, a fost urmata de o ploaie semnificativa de meteoriti. Oamenii din regiune si alti cautatori de meteoriti au adunat peste 3 tone de material meteoritic. O multime de fragmente au fost trimise spre noile laboratoare gata pregatite, sa analizeze rocile lunare pentru misiunile Apollo. Ele au determinat ca fragmentele sint originate din Nebula Solara originala. Vechimea lor 4,56 miliarde de ani. Sint cunoscuti sub denumirea de meteoritii Allende.

  • . Pe 28 Septembrie 1969 in Murchison, Australia o ploaie meteoritica se abate deasupra aceastei regiuni si peste 100 de kg de esantioane meteoritice sint colectate. Multe dintre ele se dovedesc a fi alcatuite din " carbonaceous chondrite " o forma primitiva de roca pe baza de carbon, continind si apa. A fost prima data cind oamenii de stiinta au gasit aminoacizi intr-un meteorit. In 1983 analiza efectuata asupra unei probe de gaz gasita incapsulata intr-o bula de sticla dintr-un meteorit cules din Antarctica se dovedeste a fi identica cu cea a atmosferei planetei Marte. Datele fiind comparate cu cele culease de nava Viking pe Marte in 1970.

  • . 3 masini au fost lovite de meteoriti in ultima suta de ani in SUA.

  • . Pe 18 Februarie 1995 in orajul Japonez Neagari o bucata de a trecut prin acoperisul unui automobil marca Subaru Leone 4WD.

  • . Fumul lasat de meteoritul din Yukon, Canada, Ianuarie 2000. Tonul galben este dat de sulful prezent in compozitia lui, ars la trecerea prin atmosfera.

  • . Ianuarie 2000 Yukon, Canada Un meteorit de marimea unui autobuz a cazut lasind in urma lui spectaculoasi nori de fum, multicolori. Greutatea acestui meteorit a fost apreciata la 220 de tone. O pare din fragmente au fost colectate de pe suprafata inghetata a lacului Tagish. Conform ultimelor analize, acest ultim meteorit contine in cea mai mare parte carbon.



(Sursa: UFO Romanian Center)